Ясни са фаворитите от Проходната пешка и Млади надежди
Ясни са фаворитите от Проходната пешка и Млади надежди / dariknews.bg

На 27-ми и 28-ми октомври в СКШ"Плевен 21" на бул. "Скобелев" 20, се проведоха поредните издания на веригите "Проходната пешка" и "Млади надежди". Надпреварите определиха носителите на преходните купи, макар че предстоят по още два турнира до края на годината. Според регламента, тогава, купата става притежание на този състезател, който я е печелил най-много пъти.

При малките шахматисти убедителна победа извоюва Кристиан Григоров със седем точки от седем възможни, който печели преходната купа за шести път. С това второкласникът от НУ "Христо Ботев" си гарантира първото място в годишната класация. Преди седмица момчето бе на върха и на първия турнир от веригата "Млад гросмайстор", провел се в Плевен.

На втора позиция се нареди Михаил Кирков с актив от 5 точки. Третата грамота спечели Валентин Митев със същия резултат, но с по-лоши допълнителни показатели.

В състезанието взеха участие тринадесет деца, като първо участие записа първокласникът от СОУ "Стоян Заимов" Веселин Стоянов. Всички шахматисти получиха шоколади за старанието си, а предметните награди за призьорите изработиха дизайнери от Артстудио "Миллиел".

В турнира "Млади надежди" се включиха осем състезатели от представителните отбори на клуба. И тук стана ясен носителят на преходната купа за 2012 година. Давид Цветанов за пети път спечели първенството и е вече недостижим в генералното класиране. Той натрупа 4 точки от 5 възможни и бе награден с плакет "Шахматист на месец октомври", грамота и предметни награди, подсигурени от спонсора на този турнир ЕТ"Милица Лазарова".

Втори се класира Владимир Върбанов с 3,5 точки, а наградата за първо място до 10 години извоюва Никола Ненков с актив от 2,5 точки.