Плевенчанка намери в дома си бутилки с живак
Плевенчанка намери в дома си бутилки с живак / netinfo

Три бутилки с живак е открила в дома си 50-годишна плевенчанка днес. Пенка Маринова е намерила опасното вещество при разчистването на мазето на къщата си на ул."Перуника" №7.

Живакът бил поставен в бутилки от лимонада със стари затварящи механизми. Плевенчанката разпознала живака в шишетата заради сребристия цвят и голямото тегло - 1л. живак тежи колкото 13 кг. метал. Жената подала сигнал в полицията, но от там обяснили, че бутилките се намират в частна собственост и не могат да ги вземат. По-късно е сигнализирано и в отдел "Екология" на община Плевен и в РИОСВ. Екипите са пристигнали на мястото и са  установили, че това наистина е живак.

Според зам. кмета по сигурността на Община Плевен Минко Минков, ако живакът е попаднал във водата на река, минаваща близо до къщата, е можело да отрови града, тъй като не самата течност, а изпаренията от нея са силно отровни. Специалистите са предложили на Пенка Маринова да се обади на специализирана фирма, за да вземат шишетата с живак. Услугата обаче е платена и "собственичката" на живака не е потърсила такава фирма.

Според Пенка Маринова, живакът е донесен в къщата преди много години от вече починалия й съпруг.  За сега опасното вещество остава в къщата на 50-годишната жена, съхранявано в цинкова кофа.