Пламен Юруков: Строежът на Бургас - Александруполис е неизгоден за страната ни
Пламен Юруков: Строежът на Бургас - Александруполис е неизгоден за страната ни / netinfo

Като икономически неизгодни за България определи договореностите по петролопровода Бургас – Александруполис с Русия председателят на СДС Пламен Юруков. Според него споразуменията поставят страната ни в неравностойно положение.

Русия иска да има собственост, и то мажоритарна, върху инфраструктура на територията на България, а в същото време българските фирми нямат право на подобно нещо, каза още Пламен Юруков. “Ако ние искаме да купим директно газ от Азербайджан или Туркменистан, дори транзитно не можем да го пренесем през Русия, нямаме достъп до първични енергийни ресурси там”, подчерта председателят на СДС. В същото време ние сме разрешили на руски фирми да имат достъп до крайния потребител на българския пазар. Тук проблемът за малка и голяма страна не важи, важен е принципът на свободна търговия и равнопоставеност.

“Ние сме категорично за неосъществяване на проекта “Южен поток”, защото той ще обезсмисли изграждането на проекта “Набуко” и ще ни лиши от алтернативна доставка на газ”, каза още Пламен Юруков. А това ще бъде едно много тежко наследство през следващите десетилетия. Каквото може да прави “Газпром” в България, би трябвало същото да може да прави и “Булгаргаз” в Русия.

По въпроса за изграждането на АЕЦ “Белене” Пламен Юруков подчерта, че основният проблем е липсата на информация и затъмнението около подписването на договора за строежа на атомната централа, това, че реакторите ще са руски и недооценяването на евентуалното вредно въздействие върху околната среда.

Пламен Юруков беше в Плевен за среща с представители на американска неправителствена организация, общински съветници и общественици, с които дискутираха основните моменти в реформата на СДС.