Пет от язовирите в област Плевен са с по-висока степен на опасност
Пет от язовирите в област Плевен са с по-висока степен на опасност / archiv.DarikNews

На брифинг пред журналисти, областният управител Иван Новкиришки обяви проверките, които се правят на 26-те потенциално опасни язовира в областта. Регулярно два пъти в годината - в периодите март-април и септември-октомври, комисия назначена от него, в която участват представители на различни институции в Плевенска област, прави комплексна проверка.
От извършената проверка през есента, комисията е съставила 158 протокола с констатации и предписания.
Потенциално опасните язовири в област Плевен са 26 - 12 от тях са държавна собственост и се управляват от „Напоителни системи" АД.
Останалите 14 язовира са собственост на общини в Плевенска област. Това са язовирите "Николаево" 1, 2, 3 и 5, "Беглеж", "Тученица" 1 и 2, "Пелишат" 1 и 2, които са на община Плевен, "Ракита" на община Червен бряг, "Пелово" на Искър, "Вълчитрън" 1 и 2, "Садината" на община Пордим.
Според експертната оценка, пет от язовирите са с по-висока степен на опасност. Това са големият язовир „Кайлъка" и по-малкият "Тотлебенов вал", „Николаево 5" и "Мъртвата долина" 1 и 2. "Кайлъка" е опасен заради това, че се намира близо до Плевен и над него има каскадно разположени по-малки язовири. В момента кайлъшките язовири са пълни на 80% от обема си, но се прави контролирано изпускане до достигане на 75%.
В областта има невъзстановени диги след наводненията от 2005 г. Единственият почти поправен участък е на река Искър край село Брегаре. Там са били делегирани около 400 хиляди лева от междуведомствената комисия.
Около 300 хил. лева е осигуреното финансиране за участъка от дигата на река Осъм в местността „Шаварна" край село Градище, където дигата е силно компрометирана. Нивото на реките засега е ниско. Дунавската дига може да стане опасна при Белене и Сомовит.
Към момента няма критични водни нива на язовирите и реките в региона.
Хората трябва да знаят, че държавните язовири се пълнят изкуствено чрез канали и няма опасност да се препълнят, заяви инж. Надя Коцева от Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението".
Язовирите се наблюдават ежедневно и се предприемат координирани действия между общините и "Напоителни системи" АД, за източване до безопасни нива.