Очаква се утре фермери да блокират три бензиностанции в Плевен
Очаква се утре фермери да блокират три бензиностанции в Плевен / dariknews.archive

Този петък - 24 юли, след 9:00 ч. фермери ще излязат да зареждат машините си на три бензиностанции в Плевен. Това са бензиностанциите "Еко" - на изхода за Ловеч, "Лукойл" - преди село Буковлък и "Шел" на колелото за кв."Сторгозия", съобщи за Дарик председателят на Националната асоциация на земеделските арендатори/НАЗА/ в Плевен, Георги Милев.

Акцията е част от национално зареждане на селскостопански машини на бензиностанции в страната, организирано от Националната асоциация на зърнопроизводителите, което ще се проведе на 24 юли.

Очаква се тежките машини буквално да блокират достъпа до колонките с гориво.  Действията са ответна реакция срещу въведените от финансовото министерство изисквания за монтиране на фискални и нивомерни устройства на съдовете за гориво. Според наредбата производителите трябва да изпълнят това задължение до края на август.

"Ние ще покажем, какво ще се случи, ако след 31 август продължи да съществува тази наредба и нямаме горива в базите си. Тогава вече ще излязат и комбайни и тежки трактори, които участват в кампанията по сеитбата и тогава със сигурност ще стане страшно", каза Георги Милев. Той коментира, че ако на една бензиностанция отидат трима земеделски производители с по две машини, които зареждат по 700-800 литра, тя ще остане без гориво до следващото й зареждане.

Георги Милев отправи апел към гражданите, да не се сърдят за неудобството. "Ние не го правим напук, а го правим в изпълнение на закона и иакаме да покажем на управляващите, че след 31 август положението ще стане наистина критично', обясни той.

Между 15 000 и 25 000 лева са необходими, за да бъдат инсталирани тези устройства, пресмятат от НАЗ и твърдят, че така се толерират лобистки интереси на ограничен кръг доставчици. Това било безпрецедентна практика в световен мащаб и репресия спрямо земеделските производители.