Общежитие за нерецидивисти откриха в затвора в Плевен
Общежитие за нерецидивисти откриха в затвора в Плевен / netinfo

На 18 декември в Плевенския затвор официално беше открито общежитие от затворен тип за нерецидивисти с краткосрочни присъди. Лентата на новата придобивка на затвора прерязаха комисар Борис Стратиев - директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и Тошко Гетов - зам.-областен управител на плевенска област в присъствието на председателя на Общински съвет в Плевен Дарин Ангелов и много гости.

Общежитие за нерецидивисти откриха в затвора в Плевен
netinfo

"Капацитетът на новото общежитие от закрит тип е до 80 лишени от свобода, като основно тук ще бъдат краткосрочници и такива, които са ангажирани в учебния процес към училището в затвора", обясни директорът на затвора в Плевен Иван Петков и допълни, че още утре - 19 декември, затворниците ще бъдат преместени в новото общежитие, пред вид настъпващите Коледни празници.

За първи път на територията на затвора в Плевен в новооткритото общежитие е изградена и "периметърна охрана", която е последна дума на техниката. Нейният софтуер позволява да се намали "живата сила" от страна на служителите, а и е по - надеждна като средство за охрана, според директора на плевенския затвор. Той обясни, че предстои идната пролет, системата за охрана да се изгради и в целия затвор.

Общежитие за нерецидивисти откриха в затвора в Плевен
netinfo

"Около 600 души изтърпяват наказанието си тук, при твърде ограничен капацитет и именно за това беше направена инвестицията за превръщането на това затворническо общежитие от открит в закрит тип за да може да се намали затворническата популация в корпуса на затвора@, обясни Иван Петков.

Част от затворниците от общежитието от открит тип, които участват активно в трудовата реализация ще бъдат наградени с домашен отпуск между три и пет дни за празниците. Също така ще има извънредни хранителни пратки за всички лишени от свобода по повод Коледните и Новогодишни празници, като на 21 декември от 10:00 часа ще се състои и Коледното тържество в Плевенския затвор. В програмата му са включени изпълнения на самите лишени от свобода, както и на учителите, ангажирани в учебния процес.

Директорът на затвора Иван Петков съобщи също, че с участието на неправителна организация и администрацията на затвора са подсигурени подаръци за лишените от свобода, които не са получавали колети и не са имали свиждания. Подготвени са и подаръци и за децата, които ще посетят своите родители и близки.

72 - ма са учениците в пет паралелки за начално обучение в учебния център в затвора. С активното съдействие на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и Министерството на правосъдието към учебния център е създадена Актова зала, където има възможност за провеждане на културно-масови мероприятия и специализирани групови занимания на лишените от свобода.