Новият програмен период събра бизнеса от Северна България
Новият програмен период събра бизнеса от Северна България / oic.pl

На 15 октомври в зала „Плевен" на Областна администрация се проведе среща на тема „Новият програмен период - възможности за бизнеса", която привлече вниманието на повече от 50 представители на предприятия от Северозападен район - Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе. Те имаха възможност да получат актуална информация за приоритетите, залегнали в оперативните програми „Иновации и конкурентоспособност", „Развитие на човешките ресурси 2014 - 2020 г." и Програма за развитие на селските райони 2014 - 2020 г. Информацията беше представена от лектори от Управляващите органи на програмите в Министрество на икономиката и енергетиката, Министерство на труда и социалната политика и Министерство на земеделието и храните.

В презентациите бяха очертани основните параметри на планираната подкрепа за бизнеса през следващия седемгодишен програмен период. Основните мерки ще бъдат насочени към насърчаване на предприемачеството и иновациите, технологичното обновление, намиране на енергийно и ресурсно- ефективни бизнес решения и подобряване адаптивността на заетите и качеството на работните места.

В хода на дискусията участниците изразиха надежда за опростяване на документацията, повече мерки, насочени към стартиращ бизнес в по-малките населени места, реалистични изисквания към бенефициентите и прилагане на различни финансови инструменти.

Срещата се организира от ОИЦ - Плевен със съдействието на мрежата от Областни информационни центрове и Централния информационен и координационен офис в Администрацията на Министерски съвет. Тя е една от цикъла информационни събития, проведени в страната за представяне на възможностите за проектно финансиране на бизнеса през следващия седемгодишен програмен период.