Над 51 000 души в Плевенско нямат здравни осигуровки
Над 51 000 души в Плевенско нямат здравни осигуровки / Dariknews.bg

Няма населено място в Плевенска област, в което да липсва лекарско обслужване. Последното проблемно село Беглеж вече е поето от д-р Николай Николов, каза директорът на РЗОК Мартин Митев. През юни 2010г. 3 560 здравноосигурени лица в Плевенкса област са сменили личния си лекар.

Основен проблем в Плевенско, както и в цялата страна напоследък, е рязкото увеличаване на неосигурените, констатира Митев. Към юни 2010г. броят на регистрираното население за областта е 292 253 души, от тях неосигурени са около 51 106 души.

В България броят на неосигурените вече надхвърля 1 800 000 души, над 4 000 000 от населението се осигурява от държавата (деца, пенсионери, учащи, държавни служители, затворници и т.н), а едва около 1 500 000 работещи крепят цялата система на здравеопазването. Икономическата криза, която води след себе си растяща безработища, предполага и все повече неосигурени, прогнозира шефът на плевенската каса.

Има ръст в събраните задравноосигурителни вноски за шестмесечието на 2010 г. спрямо предходната, но това не се дължи на увеличения брой хора, които плащат здравни вноски. Причините за този ръст се дължат на факта, че касата изисква осигуреност 3 години назад, за да можем да ползваме здравна помощ и също така удвои прага на самоосигуряващите се, обясни Митев.

По отношение на профилактиката за полугодитео е отчетен 3% ръст на профилактичните прегледи при децата и 7% при възрастните. Здравната каса очаква броят на детските профилактични прегледи да скочи значително през септември, когато те тръгват на училище.