Цецка Цачева:Здравеопазването не може да има политически цвят
Цецка Цачева:Здравеопазването не може да има политически цвят / dariknews.archive

С водосвет, отслужен от митрополит Игнатий в присъствието на стотици гости, на 17 юли 2015 г. в Плевен беше открита високотехнологичната болница "Света Марина".

Цецка ЦачеваЗдравеопазването не може да има политически цвят
netinfo

За събитието пристигнаха политици и народни представители от различни политически сили, специалисти в медицината и високите технологии от страната и чужбина.

Цецка ЦачеваЗдравеопазването не може да има политически цвят
netinfo

"Винаги съм си мечтал да направим нещо по-различно, защото българският пациент го заслужава", каза проф. Грирор Горчев и сподели, че новата болница е един продукт, който притежава всички качества по отношение на една високотехнологична болница.

Цецка ЦачеваЗдравеопазването не може да има политически цвят
netinfo

В обръщението си към създателите на болницата и целия екип, председателят на Народното събрание Цецка Цачева каза:

"Вие убедително доказвате, че и у нас може да се сътворява медицинска помощ на световно ниво, с грижа и уважение към пациента. Нещо повече - вие ни показвате, че може да сме в крак с лидерите на различни клонове от науката, че върховите технологии могат да дойдат от нас, стига да заложим на професионализма, добрата подготовка, експертността и нарастващия морал.

Цецка ЦачеваЗдравеопазването не може да има политически цвят
netinfo

Нуждата от прилагането на нови европейски практики са сериозни теми, които вълнуват всеки от нас и ние сме длъжни да дадем отговори на тези въпроси, защото здравеопзването и сттутът на българския лекар неизменно трябва да бъдат точка първа в дневния ред на всеки един политик и държавник.

Здравеопазването не може да има политически цвят. То може само да ни обединява при взимането на сложните решения, в търсене на компромисите вежду нас в името на най-ценното - нашето здраве", каза председателят на Народното събрание.

Цецка Цачева пожела, много излекувани пациенти да напускат болницата, но с добрия спомен за екипа и с добро чувство към град Плевен. Гордея се с вас като плевенчанка", каза накрая Цецка Цачева.

Сред гостите на събитието бяха Георги Първанов, президент на България 2002-2012 г, председателят на ДПС Лютви Местан, народните представители Владислав Николов, Пламен Тачев, Найден Зеленогорски, Митхат Метин, доц. Лъчезар Иванов, доц. Георги Кючуков, председателят на ОбС Дарин Ангелов, кметът на Плевен проф. Димитър Стойков, областният управител Ралица Добрева, д-р Венцислав Грозев - шеф на БЛС, ректорът на Медицинския университет - проф. Славчо Томов, проф. Иван Черноземски.

Цецка ЦачеваЗдравеопазването не може да има политически цвят
netinfo

106 български и чуждестранни фирми са участвали в реализацията на проекта като 32 фирми са от гр. Плевен.
Участвали са компании от 10 европейски държави - Германия, Италия, Великобритания, Франция, Испания, Финландия, Португалия, Белгия, Австрия, Чехия и САЩ.

Цецка ЦачеваЗдравеопазването не може да има политически цвят
netinfo

За обезпечаване на високоскоростна инфраструктура за болничната информационна система са положени над 50 км кабели.
В болницата ще работят около 200 човека. Средната възраст на служителите е 40 години, а на екипа от IT специалисти - 37.
1/4 от служителите с висше образование, медицинско и немедицинско, ангажирани на работа в болницата, са под 30 години.
Лекарският екип на болницата включва 6 специализанта и трима докторанта. Екипът на болницата владее 9 чужди езика.
Сградата е със собствен водоизточник и генератор за ток, с което е постигнат максимален енергоспестяващ ефект.

Отоплителната и ВиК системите са реализирани в отделни кръгове като цялата вода е пречистена и омекотена като има и системи за повторно пречистване на водата. Така е и с въздуха в цялата болница.
Болницата е разположена на 7000 кв.м. разръната площ и е сред обектите с най ниската себестойност у нас и в Европа.