Ако имаме Руски университет в него може да се учи и китайски
Ако имаме Руски университет в него може да се учи и китайски / netinfo

"Идеята да се ползва част от базата на бившата Школа за запасни офицери в Плевен за нуждите на бъдещ Руски университет ще бъде обсъдена на среща с новия министър на отбраната".  Това съобщи градоначалникът Найден Зеленогорси. Той поясни, че на срещата ще присъстват областният управител Иван Новкиришки и председателят на общинския съвет Георг Спартански.

Продължават усилията ни за работа в тази насока, каза още Зеленогорски. "Имаме подкрепата и на всички плевенски народни представители за създаването на Руски университет или Славянски факултет", допълни Зеленогорски. Ако бъде създаден нов университет в Плевен, той ще е насочен към обучението на технически кадри, ще се изучава атомна енергетика например, както и руски език. Кметът на общината изрази предположение, че в бъдещия университет може да се изучава и китайски език. Като повод за това той даде пример с китайската икономика, която вече е една от най-развитите в света и очевидно ще е един от определящите икономически фактори в бъдеще. Друга причина са връзките на Плевен с китайски партньор и надеждата сътрудничеството на града ни с него да бъде подновено.

"Категорично не подкрепям случващото се с бившето военно училище в Долна Митрополия, аз съм за това да му бъде даден нов шанс". Така кметът Найден Зленогорски коментира изказването на военния министър Николай Младенов, че за 10-12 пилота годишно университет в Долна Митрополия няма да се прави. "Смятам, че становището на министъра на отбраната е преждевременно", посочи още градоначалникът. Според него, в известна степен министърът е подведен с информацията, която му е дадена за историята, настоящето и евентуално бъдеще на учебното заведение.