794 нарушения е установила Здравната каса в Ловеч
794 нарушения е установила Здравната каса в Ловеч / netinfo

901 проверки на договорни партньори - изпълнители на медицинска и дентална помощ са извършили експертите и лекарите-контрольори от Здравната каса в Ловеч за първите девет месеца на годината. Това съобщиха от пресцентъра на касата.

При 794 финансови и медицински проверки са установени нарушения, а при 161 са с установени суми за възстановяване. Наложените санкции при лекарите от първичната извънболнична медицинска помощ са за 24 591 лева, при лекарите-специалисти санкциите на здравната каса са за 10 440 лева. На аптеките са наложени глоби за 8 894 лева. Основните нарушения при тях са за неспазване на условията за отпускане на лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели от списъците на НЗОК.

При финансовите проверки най-честите нарушения са: неспазване на графика за обслужване на пациенти, нарушения на установения ред за работа с първични документи и др. П

ри извършените медицински проверки са констатирани нарушения на задълженията за налична, функционираща и изправна медицинска апаратура и оборудване. Не се спазва графика за обслужване на пациенти.

Регистрирани са и 19 случая на отчитане на стоматологични услуги, които не са извършени.