158 хил. лв. за заплати чакат работници от седем ловешки фирми
158 хил. лв. за заплати чакат работници от седем ловешки фирми / dariknews

Работодатели от седем фирми от Ловешка област не са изплатили възнаграждения на хората си за близо 158 хил. лв., съобщи шефът на Инспекцията по труда в Ловеч Камен Спасовски. Нарушенията са констатирани при проверки, извършени в периода януари-април 2014 г. След намесата на трудовите инспектори са изплатени малко повече от 87 хил. лв.

В този период са констатирани и десет случая на наемане на хора без сключени писмени трудови договори.
През първите четири месеца на годината са постъпили 27 искания и сигнали от граждани, ведомства, фирми и синдикати, отчете още Спасовски.

По данни на НОИ регистрираните за периода трудови злополуки са 16, като една от тях е завършила със смърт. Няма злополуки, довели до трайна инвалидност.
Общо извършените от инспекцията проверки през първите четири месеца на годината са 393. Проверени са общо 353 предприятия с 12 863 заети в тях. Констатирани са 1743 нарушения, като 851 са в областта на осигуряване на здравословни и безопасни условия, а 892 - по Кодекса на труда.

От всички нарушения на нормите в областта на трудовия кодекс най-висок дял заемат тези във връзка с ползването на отпуските - 179, и заплащането - 112.
За отстраняване на нарушенията инспекторите са приложили 1693 принудителни административни мерки. Издадени са общо 1688 задължителни предписания. Съставени са 41 акта за установяване на административни нарушения.