Японска TV снима филм за Перперикон, Дянков отпусна 180 бона за разкопки
Японска TV снима филм за Перперикон, Дянков отпусна 180 бона за разкопки / netinfo

Японската телевизия започна снимането на 90-минутен филм за Перперикон. Темата на филма е свързана с културата на траките и освен на скалния град, в продължение на три дни снимки ще се правят и на Татул край Момчилград, както и на пещерата "Утробата". Екипът на продукцията се състои от двама човека. Режисьор е Рейо Ямада, а оператор - Исаму Осада.Двамата работят заедно от 35 години. Преди да дойдат на Перперикон са работили по филма на разкопките край Свещаре.

Японския зрител вече е запознат с тракийските златни съкровища от изложбите, които гостуваха в Япония, сега искаме да покажем какво стои зад тях, кои са били носителите на тази култура преди 2,5 хиляди години, как са живели тези хора, с какво са се хранили, какви богове са почитали. Затова много разчитаме на синхроните ,които ще направим с ръководителя на археологическия обект проф. Николай Овчаров", каза Рейо Ямада. Той и Осада споделиха, че са били преди 25 години в България, за да снимат филм за Черноморието. Разликата е очевидна, хората са много по-освободени, градовете - по-красиви, и няма човек от службите който да ни казва какво да снимаме и какво да не снимаме, разказа още Ямада.

Междувременно стана ясно, че държавата в лицето на Министерството на финансиите отпуска 180 000 лева за разкопки на Перперикон. Съобщи го ръководителят на археологическия обект проф. Николай Овчаров само три дни след като пак той каза пред медиите, че тазгодишното археологическо лято започва с тотално орязан бюджет. Поисканите средства вече са одобрени от Министерството на финансите.

Тази година археологическото лято на тракийското светилище бе открито с минимален екип от 50 души наети хора, а финансите бяха ограничени до 40 хиляди, отпуснати от община Кърджали.