Всеки останал без работа трябва да се регистрира в Бюро по труда в 7-дневен срок, ако иска обезщетение от НОИ
Всеки останал без работа трябва да се регистрира в Бюро по труда в 7-дневен срок, ако иска обезщетение от НОИ / Дарик- Кюстендил, архив

Хората, които остават безработни, трябва да се регистрират в Бюро по труда в 7-дневен срок, от датата на прекратяване на осигуряването. Промяната влиза в сила от 1-ви януари 2011 г. Досега нямаше такъв срок, обясни за Дарик Виктория Иванова, началник сектор на обезщетенията при безработица в РУСО-Кюстендил.

"Следващата стъпка е да се подадат необходимите заявления в НОИ, в 3-месечен срок, като гражданите ще получат обезщетението за безработни от времето на регистрация в Бюро по труда. По нов начин ще се определя и дневното парично обезщетение при безработица, то остава 60% от средно дневното възнаграждение, върху което е осигуряван човека във Фонд "Безработица", но като се взимат предвид последните 18 месеца, а не последните 9, както бе досега", коментира Виктория Иванова.

От 1 януари 2011 г. минималния дневен размер на обезщетението се увеличава от 6 лв. на 7, 20 лв. Периодът, в който се получава помощта е от 4 до 12 месеца и се определя, в зависимост от трудовия стаж. Ако заявлението е подадено след законно установените срокове обезщетение ще се отпусне от датата на подаване на заявлението намалено със срока на закъснение.

Необходимо е да се знае, че за определяне правото на паричното обезщетение  за безработица няма изменение, т.е. имат право лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във Фонд "Безработица" най-малко 9 месеца от последните 15, преди прекратяване на осигуряването (да са работили 9 месеца ).