Ромите вадят лична карта с квитанция за платени данъци вместо нотариален акт?
Ромите вадят лична карта с квитанция за платени данъци вместо нотариален акт? / Дарик, архив

Квитанции за платени сметки за ток и вода да служат за документ при доказване на ползване или собственост на имот, предлага депутатът от БСП Мая Манолова. Тя заедно с колежката й от Коалиция за България Милена Христова / от "Евророма" / са внесли законопроект за промени в Закона за гражданската регистрация и по точно в чл. 92, ал.2. Този член изисква при промяна на адресната регистрация нотариален акт.

Стотици роми от кв. "Изток" в Кюстендил не могат да си извадят лични карти, защото нямат нотариални актове за жилищата си.

"Затегнатия режим не постигна ефекта си, да спре вътрешния туризъм, но създаде проблем на хората. Този проблем не касае само ромите, а стотици български граждани. Ние предлагаме за доказателство да служи не само нотариалния акт, а документ за учредяване право на строеж, квитанции за платени данъци, сметки за вода или електроенергия", коментира за Дарик Мая Манолова. Тя изрази надежда, че това ще е един от законопроектите на опозицията, които ще получат подкрепата на управляващото мнозинство.