Прокурор Василев: Преписките в РП-Дупница не се разпределят на случаен принцип
Прокурор Василев: Преписките в РП-Дупница не се разпределят на случаен принцип / Дарик,архив

Преписките в Районна прокуратура Дупница не се разпределят на случаен принцип. Това е заявил прокурор Ивайло Василев по време на изслушването на кандидатите за избор на районен прокурор. Протокол от заседанието е публикуван на сайта на Висшият съдебен съвет. Ивайло Василев беше кандидат за районен прокурор.

„Има прокурори, които приоритетно се занимават с пияни шофьори по улиците, но има и такива, които разследват преписки и дела от братя Галеви до братя на заместник-министри, кметове, общински съветници, местни политици, общински фирми", казва прокурор Василев.

„В Районна прокуратура Дупница трябва да се подобри микроклимата и да се насърчат колегиалните отношения" - това пък казва друг от кандидатите за поста Даниела Гюрова. Липсва диалогичност и нормална колегиална среда допълва прокурор Гюрова, в отговор на въпрос от страна на комисията по избора.

Прокурор Величка Шопова, която беше кандидат и спечели конкурса за районен прокурор отговори, че няма нарушение на случайния принцип, тъй като разпределянето на делата се извършва само от компютърния специалист. „Като ръководител се налага да правя забележки към колеги, които не спазват трудовата дисциплина и това поражда определено негативно отношение към мен", заяви Величка Шопова.

Тя допълни, че Етичната комисия към Кюстендилска окръжна прокуратура прави проверка на прокурори, но отказа да назове техните имена, както и за какво са сигналите.