Победата срещу арбитражните съдилища сред важните за омбудсмана Мая Манолова
Победата срещу арбитражните съдилища сред важните за омбудсмана Мая Манолова / Иво Кирилов, Дарик

Забраната Арбитражните съдилища да съдят граждани е една от важните победи постигнати от омбудстмана Мая Манолова през тази година. Това тя отчете пред журналисти в Кюстендил.

 

„Това се случи, след като внесохме законопроект в Парламента и той бе приет на Първо четене, след 7 часа разправии в Правната комисия. Убедих депутатите, че техните избиратели имат нужда от защита от тези узаконени бандити- частните съдилища", заяви Манолова. Тя очаква депутатите през оставащия месец да намерят един час пленарно време и окончателно да се приключи битката с арбитражните съдилища.

Друга победа, постигната наскоро е намаляването на юристконсултските възнаграждения 6 пъти.
„От 300 на 50 лв. вече ще могат да претендират юристконсултите на монополистите, на кметовете, на министрите, на областните управители . Така гражданите няма да се товарят с допълнителни разноски", допълни Манолова.

Сред приоритетите й за следващата година ще бъде Закона за личния фалит.

"Надявам се с моя екип да сме готови с предложение на този закон за следващия парламент. Ще им представим и законопроектите срещу произвола на частните съдебни изпълнители и банките", заяви още омбудсманът на България.