Любомир Иванов: Протестът е срещу формирането на сметките за ток
Любомир Иванов: Протестът е срещу формирането на сметките за ток / Иво Кирилов, Дарик радио,архив
Любомир Иванов за протеста срещу формирането на сметките за ток
61133
Любомир Иванов за протеста срещу формирането на сметките за ток
  • Любомир Иванов за протеста срещу формирането на сметките за ток

Протестът срещу сметките за електроенергия получи разрешение от община Кюстендил. Уведомена е и полицията. Той започва в 19.00 ч. пред Арката на площад "Велбъжд". В същия час е и началото на премиерата на постановката на кюстендилския общински театър "Апокалипсис кога?".

"Ако си отворите сметката ще видите, че потреблението на електроенергията е по- малко от таксите за пренос, добавка за зелена енергия, достъп за разпределителна мрежа. Това е по формула на ДКЕВР, но не е редно. От къде на къде да плащам т. нар. невъзстановяеми разходи, като потребител. Последната ми фактура, от 25.01, аз имам сметка за електроенергия 67, 18, а за достъп и невъзстановяеми разходи ми се добавят 70, 55 лв. или 165 лв. с ДДС", коментира в интервю за Дарик- Кюстендил организаторът на протеста Любомир Иванов. Той допълни, че ЧЕЗ в случая не са виновни, защото това е тарифа на ДКЕВР. Иванов обаче припомни, че точно в периода 15.12- 15.01 имаше квартали в Кюстендил, в които нямаше достъп до услугата, нямаше ток. Преди дни в кв. "Запад" и съседните му квартали, час и половина е нямало ток, това авария ли е?, попита Иванов.

Организаторът на протеста определя като "деликатен момента, че довечера има постановка в театъра", но той сам е поел риска, като е избрал тази дата и час, и я е обявил в социалните мрежи.

"Това няма да е последния протест. Срещу това безобразие по един или друг начин трябва да се реагира. Има разрешение от общината. Говорил съм и с шефа на РУП- Кюстендил, той само ме попита дали ще горим фактури? Ще има охрана на обществения ред, който иска да заповяда", заключи Любомир Иванов.