/ iStock/Getty Images
Първата гореща вълна за лятото обхвана България. Очаква се в края на седмицата термометрите да достигнат на места до 40 градуса.

Горещата вълна е опасна за възрастните хора и малките деца. Не бива да се стои на слънце особено в часовете между 11 и 16 часа, съветват специалистите. Носете светли и широки дрехи, пийте повече течности и носете шапки.

Как да се предпазим от слънчево изгаряне

Дори на морския бряг трябва също да бъдете внимателни със слънцето. Особено вредно е излагането на слънчевите лъчи за повече от 10 - 15 минути, независимо от тена, който имате.

Сянка и много течности са спасението в лятната жега
IStock

Заради очакваните високи температури не палете огън на открито, това може да доведе до възникването на пожари, които много трудно ще могат да бъдат овладени.

Как да предпазим косата си от слънцето през лятото

Жегата влияе
и на шофирането. Бъдете внимателни, заради жегите реакциите на шофьорите се забавят. Карайте с колани, не изпреварвайте неразумно, спазвайте дистанция.

Лекарите съветват възрастните хора, хронично болните и малките деца да не излизат навън в най-горещите часове от деня. Добре е да се пият повече течности, като се избягват бирата и концентрирания алкохол.

жега време София слънце лято
Георги Димитров