Школата по етнография с 5 награди от национален коледен конкурс
Школата по етнография с 5 награди от национален коледен конкурс / Младежки център-Хасково

5 награди от националния конкурс по народно приложно изкуство „От Коледа до Васильовден“ получи Школата по етнография на хасковския Младежки център. Конкурсът се организира за 14-та поредна година от Министерството на образованието и науката и Националния дворец на децата. Целта му е да съхрани и популяризира българските народни обичаи, да стимулира интереса на участниците в него към богатото наследство на народното приложно изкуство. Протича в три направления: етнография, изобразително изкуство и литературно творчество, за ученици от 7 до 18 г.

Традиционно и тази година участваха възпитаниците на школата по етнография при Младежкия център и се завърнаха с награди.

Школата по етнография с 5 награди от национален коледен конкурс
netinfo

В раздел „Керамика” първо място завоюва Мая Нанева – 8 клас от ПГТ „Ал. Паскалев“, а на трето място в по-голямата възрастова група в същия раздел се класира Антония Цонева – 11 клас от ФСГ „Ат. Буров“.

Второ място в раздел „Декоративни пана и тъкани” зае Таня Тончева от 9 клас, ученичка на ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров“. Трите момичета ще получават едногодишни стипендии в размер на 135 лв. месечно.

 

В направление „Апотропейни предмети“ куклата кукер на Тодор Иванов от 9 клас при ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров“ получи трета награда. С поощрителна бе отличено есето на тема: „Коледа е, стават чудеса” на Димитрина Запрянова от 9 клас при ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров“, в раздел „Литературно творчество“.