МВР разпитва свидетели, за да установи нарушителите на реда в лагера в Харманли
МВР разпитва свидетели, за да установи нарушителите на реда в лагера в Харманли / Дарик радио, Хасково

Полицията работи за идентифициране на нарушителите на обществения ред в бежанския център в Харманли, съобщават от МВР.

Директорът на Областната дирекция на МВР в Хасково старши комисар Ангел Цанков е обяснил, че събраните до момента данни по случая са докладвани на Окръжната прокуратура в Хасково. В рамките на образуваното досъдебно производство продължава работата по събиране на доказателства и разпити на свидетели с цел идентифициране на нарушителите на обществения ред. Когато бъдат установени, извършителите ще бъдат задържани и ще им бъдат повдигнати обвинения.

Голяма част от настанените в центъра не са взели участие в протеста, е посочил старши комисар Ганчев и е заявил, че случаят е решен при най-малкия риск както за жителите на Харманли, така и за настанените в центъра. Няма пострадали нито сред чуждите граждани, нито сред полицейските служители. „Напрежението в центъра е потушено. На място ще останат дежурни полицаи, които да съблюдават реда", е подчертал директорът на ОДМВР - Хасково.

Експерт по сигурността: Случващото се в Харманли носи белезите на метеж

От МВР уточняват, че са започнали преговори с излъчена контактна група, които ще продължат и в петък. Председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова разговаря с настанените в лагера в Харманли.

„Започват преговори с излъчена от тях контактна група, които ще продължат и в утрешния ден. Ситуацията в лагера в момента е спокойна. Уверихме хората, че се предприемат всички необходими действия за навременното приключване на скрининга", е заявила Първанова след срещата.

Бежанският център в Харманли временно е от затворен тип

Тя отново е подчертала, че затварянето на центъра е временна мярка, предприета за гарантиране спокойствието на жителите на Харманли. „Чуждите граждани не са под карантина, движат се свободно на територия от 175 дка. Осигурява им се всичко необходимо до приключване на скринига", е посочила Първанова и е допълнила, че от понеделник започва изпълнението на графика за посещение на екип от специалисти от седем болници, подписан от министъра на здравеопазването.

Специалисти от ВМА не откриха масова зараза сред бежанците в лагера в Харманли

Председателят на ДАБ е била категорична, че центърът не е огнище на зараза и е припомнила, че това е констатирано от медицински екип още преди две седмици. Въпреки това, към момента приемът на бежанци в бежанския център в Харманли е преустановен.