Специалисти от ВМА не откриха масова зараза сред бежанците в лагера в Харманли
Специалисти от ВМА не откриха масова зараза сред бежанците в лагера в Харманли / снимки: ВМА

Специалисти от ВМА не откриха масова зараза сред бежанците в центъра в Харманли, съобщи пресцентърът на Министерството на здравеопазването, след направени медицински прегледи на 18 и 19 ноември от лекари от Военномедицинската академия в регистрационно-приемателния център за бежанци в Харманли.

Прегледите са извършени от полк. доц. Георги Попов от Клиниката по инфекциозни болести, д-р Весел Кантарджиев - началник на Клиниката по дерматология и венерология, и д-р Айлин Шеф - дерматолог, със съдействието на директора на центъра Димитър Захариев.

Лагерът в Харманли под карантина

Специалисти от ВМА не откриха масова зараза сред бежанците в лагера в Харманли
netinfo
Прегледани са общо 128 заболели бежанци /91 мъже, 16 жени и 21 деца/, като по-голяма част от тях са от афганистански произход /106/, както и от сирийски /12/, от иракски /8/ и от ирански /1/ произход.

Най-често диагностицираните заболявания са пиодермия /36/, скабиес /26/, варицела /18 пациенти, изключително деца от 1 до 8 години/, остра вирусна инфекция /15/, дерматит /16/.

Според заключението на специалистите единственият случай със суспекция за лайшманиоза - кожна форма, не представлява епидемиологичен риск.

Стотици в Харманли излязоха на протест, за да кажат, че не искат бежанци в града си

Специалисти от ВМА не откриха масова зараза сред бежанците в лагера в Харманли
netinfo
Нежеланието на бежанците да съдействат на административните органи в центъра води до разпространение на заболяването от скабиес /краста/ и усложнени форми на протичане. Съвместно с директора на регистрационно-приемателния център са набелязани адекватни противоепидемични и терапевтични мерки за справяне с контагиозните заболявания сред бежанците.