Екстрадират французин, близък до терористите Куаши?
Екстрадират французин, близък до терористите Куаши? / Darik News

Заповед за екстрадиране на 29-годишен французин от хаитянски произход, за който има съмнения, че е участник в радикални ислямски групировки, разглежда днес Хасковският окръжен съд. Делото бе отложено за петък, тъй като Фриц Жоли Хоакин се е съгласил да бъде доброволно предаден на френските власти.

Той е бил задържан на граничния пункт Капитан Андреево в началото на януари при опит да премине с 3-годишния си син в Турция. Хоакин е бил обявен за издирване от френските служби след сигнал от съпругата му, че е опасен за детето, тъй като изповядвал радикален ислям. Съпругата на Фриц Жоли Хоакин сигнализирала, че детето им е трябвало да бъде отведено в Сирия, където да бъде възпитано и обучавано в радикален ислям, стана ясно в Хасковския окръжен съд.

Хоакин, любовницата му - туркиня и детето му Абдел - Рахман били свалени от автобус по редовна линия за Истанбул в първия ден на новата година. Първоначално момченцето било настанено в социален дом, а преди няколко дни- предадено на рождената му майка, родом от Тунис, в присъствието на хора от френското посолство.

"Не съм ислямист. С приятелката ми планирахме екскурзия до Турция, докато съпругата ми бе с по-малкото дете в родината си", заяви днес пред окръжния съд в Хасково Фриц Жоли Хоакин.

Няма данни той да е съпричастен към терористични групировки като "Ислямска държава" или "Ал Кайда" поне по представените ни към момента документи от Франция, уточниха от прокуратурата и съда. В кулоарите обаче упорито се говореше, че Париж подготвя ново искане, в което такива обстоятелства щели да бъдат визирани, заради подозрения, че 29-годишният Фриц Жоли Хоакин е бил близък до братята Куаши, които убиха 12 души в редакцията на френското сатирично списание "Шарли ебдо". Очаква се днес ВКП да потвърди или отрече тази информация.

Делото за екстрадицията му по същество трябва да се състои този петък.