/ DarikNews.bg, Архив
Димитровград с европейски план
99878
Димитровград с европейски план
  • Димитровград с европейски план
Проектът на План за устойчива градска мобилност на Димитровград  бе представен днес. Той е разработен по международен проект, в който Димитровград е с 15 партньори, сред които 11 общини от 8 държави. Водещ при разработване на плановете по единна методика и съобразен с европейското законодателство е Виенският технологичен университет, съобщи днес заместник-кметът на Димитровград Яшо Минков.


План за градска мобилност прави Димитровград по проект


Проектът на План за устойчива градска мобилност на Димитровград  е за периода 2018-2022 г. и индикативната му обща стойност е 4 млн. лв. Той е разработен от експерти, като акцентира върху оптимизиране на пешеходното и велосипедно движение и подобряване на градския транспорт. Основната цел е до 2022 г. увеличаване на дела им до 85% и намаляване на автомобилния от 28 на 20%, посочи Яшо Минков.

Община Димитровград, Пресконференция
Дарик радио, Хасково

Димитровград с електровелосипеди по проект


Сред предвижданите дейности са: подобряване на средата за хора с увреждания чрез говорящи табели на спирките за градския транспорт, монтиране на соларни панели за тях, въвеждане на такса за влизане с автомобили в градския център при преминаване на пределните норми за замърсяване на въздуха, онлайн платформа за обществения транспорт и разписанията му, за велосипедния транспорт и формиране на безопасни маршрути, създаване на велоалеи и трасета с ограничение на скоростта до 30 км/час в гъсто населени жилищни райони, подобряване на транспортната инфраструктура др. За реализирането им общината ще търси европейско и национално финансиране, като ще влага и собствен ресурс, коментира Яшо Минков. Чуйте го в приложения файл.


Димитровград с безплатни електрически велосипеди


В Димитровград от началото на септември вече действа система за споделяне на велосипеди, като гражданите могат да ползват безплатно 20 електрически колела, разположени в два пункта- пред градската библиотека и в бившето кино "Химик". Статистиката за използването им сочи, че средно месечно те са ползвани около 440-450 пъти за всеки от тях. Днес Яшо Минков посочи, че Димитровград е на едно от първите места в страната по използване на велосипеди, като относителен дял. 


Експерти по градска мобилност от 8 страни на форум в Димитровград


Над 2 млн. евро е общата стойност на проекта. Финансовият ресурс за Община Димитровград е в размер на 150 000 евро. Основната цел на проекта е да допринесе за намаляване на вредните емисии и моторизирания трафик, като насърчава екологични транспортни решения.