3 деца се опитали да набият родителите си
3 деца се опитали да набият родителите си / netinfo

Три случая на деца посягали на своите родители регистрира през изминалата година Общинската комисия за борба с противообщствените прояви на малолетни и непълнолетни. Децата са момчета на възраст 15-16 години, а родителите им сами са потърсили помощ от комисията.

През изминалата година в комисията са постъпили 113 сигнала срещу малолетни и непълнолетни, както за извършени от тях престъпления и противообществени прояви, така и за нуждаещи се от помощ и подкрепа деца.

Официалните сигнали от МВР и Прокуратурата са 111. Сигналите основно са за 29 кражби, 24 взломни, два грабежа, една кражба на автомобил, 4 сигнала за блудствени действия, 6 за прояви на насилие, 43 за противообществени прояви и употреба на алкохол и два сигнала за бягство от дома и съпътстващи противообществени прояви.

През 2006 година комисията е образувала 112 възпитателни дела срещу 124 малолетни и непълнолетни. Наложени са мерки на 25 от тях. С предупреждение са наказани 20 деца, 2 с поставяне под възпитателен родителски надзор, 4 са предадени на обществен възпитател.

Най-тежката мярка откъсване от средата и настаняване във възпитателно училище интернат е приета за едно дете. То е на 16 години, от ромски произход и е извършило серия от грабежи и взломни кражби, част от които след употреба на лек наркотик.

108 от всички извършители са момчета, а 16 момичета. Броят на престъпленията извършени от деца не се е увеличил, завишени са обаче асоциалните прояви на малолетни и непълнолетни.