Зелена карта за българите в чужбина искат Мая Манолова и Кирил Добрев
Зелена карта за българите в чужбина искат Мая Манолова и Кирил Добрев / DarikNews.bg
Зелена карта за българите в чужбина искат Мая Манолова и Кирил Добрев
77955
Зелена карта за българите в чужбина искат Мая Манолова и Кирил Добрев
  • Зелена карта за българите в чужбина искат Мая Манолова и Кирил Добрев

Да бъде въведена зелена карта за бесарабските българи и за българите от Западните покрайнини, поискаха днес депутатите от левицата Мая Манолова и Кирил Добрев.

Двамата са готови да подкрепят правителството при промяна на постановлението, с което се регламентира допускането на студенти от тези територии да завършат образованието си в наш университет.

Зелена карта за българите в чужбина искат Мая Манолова и Кирил Добрев
netinfo

Според Кирил Добрев техния брой трябва да нарасне поне до 3000.

"За нас е изключително важно повече наши сънародници да могат да се ползват от такава промяна", заяви Кирил Добрев.

"Ще предложим поправка в Закона за българите в чужбина. Предлагаме в за българските граждани от чужбина да се въведе зелена карта. Всеки наш сънародник да се върне в страната, да живее и работи тук и след 5 години да получи гражданство", коментира Добрев.

Лекари, медицински сестри или хора, с професии, които са търсени у нас ще бъдат стимулирани, стана ясно от думите на народния представител.

Кирил Добрев и Мая Манолова предвиждат провеждането на среща с министър Ивайло Калфин, за да се търси начин за синхронизиране на нуждите на трудовия пазар у нас и възможността за получаване на зелена карта от страна на бесарабски българи или българи от Западните покрайнини.

Депутатите от левицата припомниха положителното въздействие, което е оказал приетия преди 15 години в Гърция Закон за репатриране на наши сънародници.

"За 15 години близо 1 млн. етнически гърци се върнаха в родината си, бяха заселени в северната част на страната и там бе отбелязан 20% ръст в икономиката и селското стопанство", припомни Кирил Добрев.

Мая Манолова заяви в Габрово, че левицата ще предложи облекчени процедури за получаване на българско гражданство от страна на българите от Западните покрайнини и Бесарабия.

Мая Манолова призова правителството да предприеме действия срещу задължителната мобилизация, която тече в Украйна и която засяга нашите сънародници.