По пътя на четата на Цанко Дюстабанов
По пътя на четата на Цанко Дюстабанов / Тодорка Мирчева

За 18 пореден път се проведе Възпоменателния туристически поход „По пътя на четата на Цанко Дюстабанов“. Един поход утвърдил се като празник на българския дух, като урок по родолюбие и патриотизъм, преминаващ през Предбалкана и Балкана. Тази година беше посветен на 140 години от Освобождението на България от турско робство, 175 години от рождението на Цанко Дюстабанов, 142 години от Априлското въстание и 82 години от освещаване паметника на четата в местността Ранни бунар, мястото на последното сражение.

Монахини и историци са запазили черепа на войводата Цанко Дюстабанов

По традиция участниците в похода бяха посрещнати  от хората на  читалищата  в квартал Лютаците, село Трънито, село Гъбене и от кметовете и кметските наместници на кметствата Зелено дърво, Трънито, Дебел Дял и Гъбене.

 „Габровското участие в Априлското въстание“

Два дни беше пропътувал с българските железници най-възрастният участник - 86 годишният  Никола Христов Ковачев от Туристическо дружество „Кабак“ град Петрич.  Доайенът  в българското туристическо дело,не се отказал въпреки перипетиите с превоза – мотивът му бил: “Ако тези, за които правим този възпоменателен поход се бяха отказали?!?!.От тях героизмът – от нас почит.“ 

Дневникът на един кмет разкрива кой е предал Цанко Дюстабанов на турските власти

Участниците бяха от Габрово, София, Нови Искър, Русе и туристическо дружество „Еделвайс“-Пловдив. Най-малкият участник в похода беше Преслав Филипов от село Чомаковци, община Червен бряг.