Тревненци започват почистване на еко-пътеки в Стара планина
Тревненци започват почистване на еко-пътеки в Стара планина / Dariknews.bg, архив

До 20 юли е обявена кампания за почистване на еко-пътеки в Стара планина на територията на Община Трявна.

Маршрутите от село Бъзовец до местността Стената и от Кръстец до село Бъзовец са първите, които са включени в еко-инициативата.

Еко-пътека "Бъзовец - Стената" е  с продължителност на маршрута 30 мин. Започва от ж.п. спирка Бъзовец през върховете Малък и Голям чукар до връх Бъзовец и Стената.  Живописен маршрут, заобикалящ върховете Малък и Голям чукар, до връх Бъзовец на север. Оттам на запад се стига до Стената – истински природен феномен, от който се открива цялата красота на Тревненска Стара планина и Предбалкана. На връх Бъзовец е изграден голям заслон с камина, а на върховете Малък и Голям чукар са разположени пейки с масички и малък заслон за отдих.

Продължителността на втория маршрут е час и тридесет минути. От спирката по стръмната пътека се стига до параклис „Св. София, Вяра, Надежда и Любов”. Около него е изграден голям заслон с камина и детска площадка. През вековната букова гора се стига до параклис „Св. Иван Рилски” и връх Кръстец. На всички места с панорамни гледки са изградени пейки с масички за отдих.