Съкращават кондуктори в Общински пътнически транспорт
Съкращават кондуктори в Общински пътнически транспорт / Дарик Габрово, архив

Предстоят съкращения в Общински пътнически транспорт, съобщи управителят на дружеството Екатерина Караколева. "За голямо съжаление ще има оптимизация. Според нормативни изисквания в транспорта на един автобус се полагат 2,5 бройки работници, а при нас е 3 - 3,5. Имаме повече персонал за броя автобуси, притежавани от дружеството", коментира Караколева. По нейните думи освободени от работа ще бъдат част от кондукторите. Направена е работна схема,  която от две седмици се изпробва.

"Никой в града не е разбрал, че 10 кондуктори са в отпуск.Няма оплаквания от граждани.  Това показва, че не е фатална липсата на определен брой кондуктори", каза Караколева. Тя подчерта, че финансовите показатели на дружеството в момента не позволяват да се премине към нов начин на таксуване.

Караколева обясни, че броят на кондукторите ще бъде намалян, когато пътникопотокът е слаб. Тогава водачите ще продават билети. "Както на Запад, нали всички говорят как е на Запад. Качват се всички от първата врата и след това слизат от втората и третата врата".

В момента ОПТ може да се самоиздържа, ако не са старите натрупани задължения. Потъваме заради тях, допълни още управителят на дружеството.