/ iStock
На 17 май градът отбелязва своя празник
С молебен за благополучие в храма „Успение на Пресвета Богородица“ и издигане на знамето на града на площад "Възраждане" утре започва Денят на Габрово. На централния градски площад ще е и инициативата на габровските училища под наслов „Нарисувай Габрово“, съобщиха от пресцентъра на Общината. 

В 12:00 часа на централната улица "Радецка" е концертът на открито на градския духов оркестър. В 13:30 в художествената галерия "Христо Цокев" се открива изложба, посветена на празника на Габрово.

От общината припомниха, че на 17 май зоните за платено паркиране в града ще бъдат безплатни, а за учениците от общината денят ще бъде неучебен. Музеят на хумора и сатирата, етнографският музей на открито „Етър“, архитектурно-историческият резерват „Боженци“, Интерактивният музей на индустрията, художествената галерия „Христо Цокев“ и Националният музей на образованието обявяват свободен достъп за организирани групи ученици в културните институции.

На 17 май 2022 се навършат 162 години от обявяването на Габрово за град. През 1860 година официалните власти решават габровският район да се отдели от Търново и да бъде признат за град. Единственото писмено свидетелство за този акт е приписката на йеромонах Неофит Георгиев Соколски, запазена в църковно-учителен сборник от съкратени жития на светци по дните на годината - „Пролог за месеците юни, юли и август 1764-а“. 

Приписката гласи: "1860, майа 4, нашето село Габрово ся провозгласи град от тяхно превозходителство Търновский и Рухчушкий пашли“. Датата 17 май е преизчислена по новия календарен стил и е обявена като ден на Габрово.
БТА