От Синьо единство обявиха, че нямат подписано споразумение с ДСБ
От Синьо единство обявиха, че нямат подписано споразумение с ДСБ / DarikNews.bg, архив

От ръководството на Национален съюз "Единство" разпространиха отворено писмо до Радан Кънев, председател на ДСБ, в което се казва, че подписаното между него, Мартин Димитров и Петър Славов споразумение касае едниствено лицата, които са положили подписите си. В началото на декември в Габрово ръководството на "Синьо единство" даде мандат на председателя си Христо Панчугов да води преговорите с партиите от Реформаторския блок. Те се обявиха също така за създаване на нова политическа партия, след като бъдат разпуснати формациите-участници в блок. Това становище е в противоречие с вижданията на останалите партии - СДС, ДСБ, ДБГ, партията на Касим Дал и земеделците. В публичното пространство се разрази и конфликт между Надежда Нейнски и Меглена Кунева, станал достояния чрез изявите на бившия външен министър.

Мартин Димитров, заедно с председателя на Национален съюз „Единство" - Петър Славов, което се превърна в основата на партия „Синьо Единство", подписаха споразумение за сътрудничество с ДСБ за изграждане на силен Реформаторски блок.

От партийната централа на „Синьо единство" съобщиха, че Мартин Димитров и негови сподвижници са подали документи за напускане. Текстът на отвореното писмо гласи:

"Уважаеми г-н председател,

Ние, членовете на Управителния съвет на Национален съюз Единство- Александър Маджиров, Димитър Иванов, Емил Йорданов, Маргарита Бойчева, Христо Панчугов - ви уводомяваме, че сте били подведени от Петър Славов и Мартин Димитров, подписали от името на Национален съюз „Единство”, днешното споразумение с ПП ДСБ .

Уведомяваме ви, че господата  П. Славов и М. Димитров представляват  единствено себе си и личните си амбиции, защото в Управителния съвет на Национален съюз „Единство” не е обсъждано Споразумение с ПП ДСБ и не е взимано решение за подписването му. Дори не е свиквано заседание на Управителния съвет по този повод.

Това е в противоречие с Устава на Национален съюз „Единство” и по никакъв начин не ангажира членовете на сдружението с този акт.

Надяваме се, че ще вземете под внимание настоящото писмо и ще се разграничите от подписаното Споразумение, защото то представлява акт на подмяна, който цели да употреби членовете на Национален съюз „Единство”.

Подобни действия по същество представляват красноречив пример за задкулисие и непрозрачно взимане  на политически решения, срещу които  гражданското общество в България протестира вече шест месеца".