Основната цел беше да се създадат условия за устойчиво и балансирано развитие
Основната цел беше да се създадат условия за устойчиво и балансирано развитие / Областен управител Габрово

„Считам, че дейността на институцията Областен управител в мое лице беше ръководена съобразно принципите за прозрачност, ефективност и устойчивост във всяко едно направление. Постигнатите успехи ще подпомогнат реално социално-икономическото развитие на Област Габрово", каза пред журналисти областният управител Николай Григоров.

„Основната цел на Ръководството на Областна администрация бе да създаде условия за постигане на устойчиво и балансирано развитие. В рамките на едногодишния период на управление успяхме да подкрепим много инициативи, които допринасят за благосъстоянието на гражданите и бизнеса".

Областният управител Николай Григоров направи отчет за мандата на екипа си.

"Визията на правителството и съответно на регионалната политика беше фокусирана върху три групи мерки.

Засилване на социалните програми и преодоляване на младежката безработица.

Подобряване на бизнес средата и намаляването на административните тежести.

Мерки за демократизиране на процеса на управление.

Създадохме условия за продължаване на положителните тенденции, стартирани от предишните областни управители, такава е  инициативата „Дързостта да бъдеш първи”. Отново издадохме тематични календари с информация за габровската индустрия през годините. Организирахме подготовката на честванията „Шипченска епопея”. Продължихме сътрудничеството с Информационния център Европа директно в Габрово и Информационния център към Представителството на Европейската комисия в България. Създадохме условия за нормално протичане на евроизборите и осигурихме постоянно работно място на Районната избирателна комисия в Габрово“, каза Григоров.

Областният управител акцентира върху подкрепата за реализиране на инфраструктурни проекти на територията на област Габрово.  „Обход на гр. Габрово” – Фаза 1; Път III-552 "Трявна – Габрово", Път III-403 "Севлиево – Малък Вършец“, Ремонт на път III-5006 "Габрово – Узана", реконструкция на бул. "Трети март" - през 2014 г., Път II-44 "Севлиево – Габрово".

Окончателното въвеждане в експлоатация на обходния път до село Поповци  ще се състои след приключване на отчуждителната процедура в сервитута на пътя в средата на 2014 г., стана ясно от отчета на Николай Григоров.

"Предприети бяха редица мерки за усъвършенстване на ВиК сектора на територията на Област Габрово в две основни направления. Осъществяване на реформа на ВиК сектора.

Подобряване на качеството на ВиК услугите и поддържане на ВиК системите, обслужващи населените места и подкрепа на дейностите за борба с безводието“, обясни Николай Григоров.

Областната администрация е предприела мерки за борба с младежката безработица. Реализиран е проект "Нов избор – развитие и реализация". Чрез Национална програма "Сигурност" са назначени 155 безработни лица.