комин
комин / ThinkStock/Getty Images

Почистете и обезопасете комините на домовете си, преди да ги използвате, съветват от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". През последното денонощие на територията на област Габрово са станали два пожара, причинени от непочистени комини. Първият е в Севлиево, вторият - в Габрово. 

Пожар унищожи имущество на севлиевци в последните часове на старата година

Ето няколко съвета на специалисти по пожарна безопасност!

Отворите към комина трябва да се затварят със стандартно изработени ламаринени капаци. В комините на сградата не трябва да има фуги към помещенията и те периодично (в зависимост от интензивността на ползване, но не по-малко от един път годишно) трябва да бъдат почиствани от налепи и сажди.

Неизправен комин причини пожар в къща

Преминаването на комините през горими междуетажни конструкции, както и през таваните трябва да е специално защитено с негорими материали. 

Комините трябва да са измазани отвън и отвътре. От по-старите сгради трябва да бъде отстранена допусканата в миналото строителна неизправност – вградена дървена греда в конструкцията. Пожарната опасност в този случай не е за подценяване– през комина преминават нагрети до висока температура продукти на горенето, които променят състава на дървесината и водят до запалване.