Няколко имота иска да продаде ОПТ
Няколко имота иска да продаде ОПТ / Дарик Габрово, архив

Предложение за  откриване на процедура за продажба на недвижими имоти от  активите на  „Общински пътнически транспорт" ЕООД , е включено в дневния ред на предстоящото заседание на Габровски общински съвет. За продажба са предвидени общежитието на ул. «Ген. Николов» 13, сграда на ул. «Васил Друмев» 2 и трансформаторен пост на ул. «Станционна». След оценка на първия имот е определена обща пазарна стойност в размер на 367 700.00  лева без ДДС, а на самостоятелните обекти в него, както следва:  90100.00 (деветдесет хиляди и сто) лева за всеки един от етажи І, ІІ и ІІІ  /жилищни/; 80 900.00 (осемдесет хиляди и деветстотин) лева за етаж ІV/жилищен/  и 16 500.00 (шестнадесет хиляди и петстотин) лева за магазина в партерния етаж. В определените за петте самостоятелни обекта пазарни цени е включена и цената на съответните им идеални части. Общата данъчната оценка на самостоятелните обекти  е 658046.60 лв. Предложението е продажбата на самостоятелните обекти  да се извърши  поотделно или заедно, при начална тръжна цена, съответстваща на определената пазарна стойност.

Сградата е била предназначена да задоволява жилищните нужди на персонала на някогашното Държавно автомобилно предприятие, пише в предложението. Към момента 22 от общо 45-те единични и двойни стаи в жилищните етажи се ползват от наематели на базата на сключени срочни договори. Сградата е в много лошо техническо експлоатационно състояние, с рушащи се стенни и таванни облицовки, фасада, силно увредена и на места липсваща дограма. Санитарните възли се нуждаят от цялостен ремонт. Състоянието на сградата не позволява начисляване на наеми, надхвърлящи минималните, определени в нормативните актове стойности, които всъщност са символични и варират от 0,48 лв. до 1,20 лв. на кв.м.  Въпреки ниските наемни цени, последните трудно се събират от наемателите. Като несъбираеми, могат да се определят и сумите за консумирана вода от страна на част от наемателите. Същевременно само разходите за начислени местни данъци и такси надхвърлят 2200 лв. на година. Необходимостта от мащабни ремонти, размерът на годишните налози и несъбираемите приходи определят имота като носещ постоянни пасиви за Дружеството.

Апартаментът на ул. „ Васил Друмев „ № 2, е със застроена площ 47.42 кв. м., Данъчната оценка на имота е 16 556 лв., а пазарна стойност в размер на 20 800 лв. без ДДС. Според предложението това ще бъде и начална тръжна цена, в това число и правото на строеж върху общинска земя.

В момента жилището не се обитава, не се идентифицира такава нужда и в обозримо бъдеще. Общото състояние на обекта е добро, за пълна подмяна са ВиК и електро инсталациите, както и подовите настилки. Стените се нуждаят от освежаване.

"Общински пътнически транспорт" ЕООД Габрово е собственик и на трансформаторен пост на един етаж със застроена площ 122 кв.м, находящ се на ул."Транспортна" № 1.Трансформаторният пост е в лошо техническо състояние. Предвижда се да бъде предложен за изкупуване на „ ЕНЕРГО - ПРО „ ЕАД.