Нов председател на Окръжен съд - Габрово
Нов председател на Окръжен съд - Габрово / netinfo

Севдалина Герова е новият председател на Окръжен съд - Габрово. Актът за встъпването й в длъжност бе връчен лично от Илияна Попова - председател на Апелативен съд - Велико Търново. На церемонията присъстваха още  председателите на Районните съдилища в Габрово, Трявна, Севлиево и Дряново, председателят на Административен съд - Габрово, Окръжният прокурор при Окръжна прокуратура - Габрово и целият съдийски състав на Габровски окръжен съд.

Севдалина Герова е родена през 1951 г. в Трявна. Дипломира се в юридическия факултет в СУ „Климент Охридски" през 1974 г., а две години по-късно започва работа като младши съдия в Окръжен съд - Габрово. През 1978 г. е назначена за съдия в Районен съд - Габрово, а през 1986 г. е избрана за председател на същия съд.

През юни 1989 г. постъпва като член-съдия в Окръжен съд - Габрово, а от ноември 1992 г. до избирането й на настоящата длъжност е заместник-председател на съда. С решение на ВСС от 1996 г. е повишена в ранг „съдия във Върховен съд - ВКС и ВАС". Тя е един от членовете на настоящия състав с най-дългогодишен съдийски стаж - повече от 33 години и от края на 2007 г. ръководи гражданското отделение в съда. Г-жа Герова е назначена за административен ръководител на Окръжен съд - Габрово с решение на Висшия съдебен съвет от 8 юли 2009 г. и е седмият председател в 50-годишната история на институцията. 

Герова наследява на поста г-н Минко Минков, който ръководи съда от 1 юни 1998 г. и съгласно разпоредбите на Закона за съдебната власт няма право на следващ мандат като председател. На 16 юли 2009 г. Висшият съдебен съвет отличи г-н Минков с грамота и служебна благодарност в знак на признание за отличната му работа като административен ръководител на съда. Той ще продължи да работи като съдия в наказателното отделение в Габровски окръжен съд.