Регионален исторически музей-Габрово
Регионален исторически музей-Габрово / Екипът на музея
„Започвайки работа в Регионален исторически музей – Габрово и по-конкретно в отдел „Нова и най-нова история“ веднага се запознах с името на Лиляна Нанева. От колеги тогава разбрах, че тя е дългогодишен музеен специалист, работила най-вече с настоящия фонд „Нова история“. Колкото повече навлизах в музейната и фондовата работа, толкова по-често попадах на отпечатъци от нейната дейност. Направи ми впечатление усърдния труд, който е положила в събирателската работа, в подредбата и комплектуването на културните ценности, както и създадената подробна тематична картотека на фонда.”

Мария-Тоска Шкодрева: Каквото можах, направих, повече можещи ще направят повече
 
Младият историк от Регионален исторически музей-Габрово Иван Христов разказва за Лиляна Нанева, от която е силно впечатлен. Той се среща с нея чрез оставеното наследство, плод на дългогодишната й работа в музея. Не я познава лично, но я опознава, благодарение на нейния принос. В следващите дни, в няколко поредни статии, Дарик нюз ще популяризира написаното от Иван Христов, който вярва, че дава един обективен поглед върху дългогодишния професионален път на Лиляна Нанева.
 

РИМ-Габрово
Лиляна Нанева

„Всичко това не само ме провокира, но и мотивира да напиша тази наглед непретенциозна статия. Убеден съм, че независимо от професията и отношенията през годините между колеги, винаги трябва да има приемственост и уважение към постигнатото до момента. Не съм имал възможност да познавам Лиляна Нанева. Именно заради това се надявам настоящата работа да даде обективен поглед върху многогодишния ѝ професионален път.

За написването на текста са използвани всички запазени документи в Учрежденския и Научен архив на РИМ-Габрово. За изясняването на конкретни години и събития от творческата биография на Лиляна Нанева ми помогнаха: директорът Красимира Чолакова, колегите Даниела Цонева, Добромир Търновски, Галина Илева.

В събирането на информация ценно бе съдействието габровският писател Минчо Г. Минчев. В края на текста е приложена библиографска справка, която се осъществи със съдействието на Ина Божкова и Нина Иванова от отдел „Краезнание“ на РБ „Априлов - Палаузов“ - Габрово.

На всички изброени по-горе изказвам искрени благодарности!”

РИМ-Габрово
Иван Христов

На 27 юли очаквайте първата част от статията на Иван Христов – „Приносът на Лиляна Нанева за развитието на историческата наука до 1989 г.”.