Николай Григовор
Николай Григовор / БСП Габрово
Социалистите се обявиха срещу част от промените в Наредбата за местните данъци и такси, която бе важна част от работата на Общинския съвет в Габрово миналата седмица. Областният председател на БСП и съветник от групата на червените Николай Григоров заяви пред Дарик, че той и колегите му са против вдигането на таксите за посещение на детска градина.

Г-н Григоров, групата на БСП се обяви против повишаването на таксата за посещение на детска градина. Какви са аргументите за това?

Категорично сме против вдигането на таксите в детските градини, решение - което беше гласувано от ПП ГЕРБ. Стана в навечерието на празника на детето 1 юни и това би могло да се възприема като черен хумор, ако не беше просто едно лошо решение. В следващите месеци ще продължаваме да настояваме за освобождаване на децата от Габрово от всякакви такси в детските градини. Подкрепяме инициативата на националния омбудсман за отпадане на таксите. Тя иска това да е за децата в предучилищна възраст. Бюджетът на Габрово би могъл да поеме таксите за всички, които посещават детска градина и те да бъдат безплатни за децата на Габрово. Всички сме обединени около разбирането, че демографския проблем е най-сериозен за Габрово. Така е и за държавата като цяло, но за нашата община тенденциите за намаляване на населението са най-изявени. Смислени аргументи за увеличаване на таксите няма. За едно дете, което посещава редовно детска градина през месеца родителите трябва да заплатят между 60 и 70 лева. За едно младо семейство, където доходите са близки до минималната работна заплата това е много. Настояваме Община Габрово да дотира услугата изцяло.
 
Групата на социалисти не направи такова предложение на заседанието на Общинския съвет!
 
Ясно искам да заявя, че гласувахме против. Смислени аргументи няма. На предходната сесия гласувахме еднократна сума от 200 лева за семейство в Габрово, в което се роди едно дете. Сега излиза, че с едната ръка даваме, а с другата ги вземаме. Още когато се приемаше бюджета ние направихме предложението за поемане на таксите за детските градини, но не се прие.
 
Кога влиза в сила това решение?
 
След като изтекат законовите срокове за обжалване.
 
Вие ще обжалвате ли?
 
Ще преценим дали има смисъл. Това ще стане след консултации с юристи. Ако всичко е законно, няма смисъл да се преминава през тази процедура, тъй като резултатът е предварително ясен. Но следващите седмици ще се опитваме да намерим съюзници и да настояваме това наше предложение да бъде прието.
 
Ще се обърнете ли към Областния управител?
 
Не. Областния управител не е доказал, че води самостоятелна политика. Той…
 
Тя!
 
Тя! Но аз имам предвид институцията Областен управител, не води самостоятелна политика. Другото, което искам дебело да подчертая, за да не бъдат неприятно изненадани гражданите, е вдигането на цените на някои услуги, които Община Габрово предоставя. Голяма част от таксите също са завишени без аргументи. Единствено, че ще се подобрява качеството. Но една скица например или я има, или я няма. Какъв е смисъла да се чака или да е по-висока цената, за да бъде издадена?
 
Нали казахте, че аргументът е да се повиши качеството на услугата?
 
Това е основен аргумент.
 
Има ли индикатори какво е сега качеството на услугата и какво ниво на подобряване ще бъде достигнато? Има ли индикатори, с които да се измери на даден етап, дали е постигнато?
 
На това абсолютно никой не може да отговори. Просто някой е гледал в тавана и е писал цифри. Тук важи правилото „Искахме да стане по-добре, стана както винаги” – просто се повишават цените на услугите. Искам да попитам какъв е реалният ефект. Освен, че ще се събират по-високи такси.
 
В българските администрации са вложени сериозни финансови средства за повишаване на капацитета. Оперативна програма „Административен капацитет” беше най-добре реализираната през миналия програмен период. Защо сега да влагаме още средства за подобряване качеството на услуги към граждани? Не зависи ли по-доброто качество от човешкия фактор, който вече трябва да е с повишен капацитет, благодарение на вложените в него европейски средства?
 
Най-добре вървящата програма откъм усвояване на средства, но най-зле вървяща откъм повишаване на капацитет и качество на услугите. Ние говорим за административна реформа, говорим за електронно правителство. До този момент средствата са усвоени, хората са обучени, а потребители не са усетили подобрено ниво на обслужване.
 
Би трябвало да е. Нека припомним един проект, за който бяха изработени малки топки – в частта на публичност и информация. Те трябваше да се раздават, върху тях бе поставено логото на програмата, за да ги стискат служители от администрацията, като така релаксират и успокояват нервната си система. Та, стискайки топките, те би трябвало да обслужват спокойно, балансирано и с усмивка, примерно. Това вече е повишено качество на административна услуга. Аз разбира се говоря за всички администрации, не за някоя в страната конкретно.
 
Сигурно е така, но задавам прост въпрос. Защо една скица до вчера струва 5 лева, а днес вече е 7 лева. С какво тези 2 лева са мотивирани. Как се повишава качеството?
 
Това не е ли аргумент, който да даде повод да се обжалва решението? Липсата на индикатор за измерване на качеството на услугата.
 
Според мен няма как да се измери това. Записани са аргументи в методиката за определяне на размера на таксите и цените на услугите – квалификация на служителите, подобряване на материалната база, повишаване на работната заплата. Ръководството на Община Габрово не обича да дава обяснения. Просто се повишават цените по един механичен начин, без да се отчитат доходите на населението. Ние от БСП подкрепяме всички предложения, които са свързани с улесняване на гражданите.