До Коледа в Дряново - детски утра, изложба-базар на елхи и конкурс за най-добра украса на дома
До Коледа в Дряново - детски утра, изложба-базар на елхи и конкурс за най-добра украса на дома / 100 вести

След запалване на светлините на елхата на 1 декември коледните и новогодишни празници в Дряново продължиха със специално подготвени програми за малчуганите от детските градини и учениците от първи до четвърти клас, са съобщили от Народно читалище „Развитие 1869” за вестник „100 вести".

Инициативата е под мотото „Коледна приказка” и се организира от читалището в партньорство със СОУ „Максим Райкович” и ЦДГ „Детелина”. Целта на проявите е да се запознаят децата с характерната обредност на Коледа, както и да покажат на добрия старец колко много са научили в училище и колко послушни са били през изминалата година.

„100 вести" информира, че в началото децата се запознаха с начина, по който се украсява коледната елха. Организаторите бяха подредили всички необходими материали – клонки, шишарки, панделки, играчки. Групите бяха разделени на две и всяка изработваше за определено време красива коледна елха, която се оценяваше от преподавателите и читалищните служители.

През следващата седмица всички елхи ще бъдат представени на изложба-базар. Втората част на празника, под формата на среща с добрия старец, премина в песни, музика и танци. Заедно с най-добрите изпълнители от Детската школа по изкуствата - Мария Пенчева, Преслава Тодорова, Теодор и Георги Тодорови, Ганимир Калчев, китарното трио Аспарух, Аврора и Божидара, гостите пяха, рецитираха и танцуваха.

Този път Дядо Коледа беше пристигнал по-рано от определеното време и държейки чувал с подаръци в ръка, очакваше малчуганите, седнал в читалищния салон. Детското матине „Коледна приказка” ще продължава всеки ден до идния петък. През следващата седмица гости на читалището ще бъдат потребителите на Дневния център за деца и възраст- ни с увреждания.

Специално за празниците класът по пиано, с преподавател Юлия Големанова, и Детска вокална група „Дряновойсис”, с ръководител Владимир Габров, ще представят самостоятелни концерти на 17 декември преди обяд. По традиция организаторите включват и провеждането на конкурс за коледна украса по домовете на дряновци.

Най-атрактивната ще спечели награда от 100 лв. След предварителна заявка Дядо Коледа ще посети домовете на послушните деца и ще им раздаде подаръци. Заедно с Центъра за обществена подкрепа читалището организира празнична проява под мотото „Бъдни вечер у дома”.

В мероприятието ще се включат потребителите на Центъра и техните семейства. Кулминация на програмата са коледният концерт и изложбата базар от елхички и миниатюри, изработени от деца от Школата по изкуствата. В концерта ще участват самодейните колективи от НЧ „Развитие 1869” и ученици от школата, както и дамската вокална група „Росна китка” към РСО - Дряново.