Богат културен календар за Коледа, въпреки кризата
Богат културен календар за Коледа, въпреки кризата / Дарик Габрово, архив

 

"Културният календар на Община Габрово, въпреки кризата ще бъде доста богат и наситен с множество събития", каза кметът на Габрово Николай Сираков. Събитията стартират на 13 декември в Художествената галерия "Христо Цокев", когато коледен концерт ще изнесе Габровският камерен оркестър. Също на 13 декември от 16.30 часа ще бъде открит Детският коледен град в градинката пред сладкарница "Габрово". "Към вече познатите ни фигури, тази година ще бъде добавена още една- на Мики Маус, който ще е седнал на пейка, за да могат децата да седят и да се снимат с него", каза още Николай Сираков.

На 14 декември Коледен концерт ще изнесе Народно читалище "Габрово" в зала "Възраждане". На същия ден в Спортна зала "Орловец" ще бъдат наградени 10- те най- добри спортисти на Габрово. На 20 декември в зала "Възраждане" е концертът на детски фолклорен ансамбъл "Габровче".

Годишната изложба на габровските художници ще бъде на 22 декември в Художествената галерия. На 25 декември от 11 часа в Детския коледен град ще се проведе коледен празник с оркестър "Габрово" и фолклорен ансамбъл "Габровче". От 13 часа в "Боженци" ще има Коледуване с детски фолклорен ансамбъл "Габровче".

Николай Сираков допълни още, че Общината ще осигури безплатни коледни представления за децата на спектакъла "Снежанка и Снежко" на държавния куклен театър. Първото представление ще бъде на 18 декември в детското коледно градче, а на 19 декември в салона на кукления театър ще има още две безплатни постановки.

Според кмета през тази година средствата за коледна украса ще са доста по- оскъдни. Ще бъде закупено осветление за лампите на ул. "Радецка" и ще бъде украсена зала "Възраждане". Светването на коледната украса ще става поетапно, съобщи Сираков. 

През тази година на 31 декември на площад "Възраждане" няма да има тържество за посрещане на Нова година.

"Причините за това са много, като основната е финансова. Разходите за това са доста високи, затова решихме тези средства да ги вложим в подобряването на украсата и на детския коледен град", каза още Сираков.