150 сгради в Габрово могат да се включат в кампанията за енергийно обновяване
150 сгради в Габрово могат да се включат в кампанията за енергийно обновяване / МРРБ

“Учредяването на сдруженията на собствениците е безплатно, единствената такса, която се плаща е от 10 лв. в Агенцията по вписванията”, съобщи Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството в Габрово.

Днес заедно с вицепремиера Томислав Дончев и кметът на града Таня Христова представиха пред жителите на града параметрите на Националната програма за енергийна ефективност. В града около 150 са сградите, които могат да кандидатстват за саниране.

“Присъствието на представител на общината на учредителните събрания на сдруженията не е задължително, но е задължително да има обява, стояла 7 дни преди това на видно място. В противен случай, то може да бъде оспорено от съкооператор”, посочи Павлова. Държавата няма да плаща на сдруженията, за да се регистрират, допълни тя.

150 сгради в Габрово могат да се включат в кампанията за енергийно обновяване
netinfo

“Държавата няма да плаща или компенсира изградени вече външни изолации, както и изграждането на индивидуални отоплителни системи в отделни апартаменти от блока”, отговори на поставени въпроси регионалният министър.

Тя обясни, че и дограма, която е стара и не отговаря на критериите, предписани от енергийния одитор, ще бъде подменена за сметка на програмата.

Забрана за продажба на жилища след тяхното саниране няма и не може да бъде наложена, опроверга слуховете регионалният министър. Тя подчерта, че 5 г. е гаранцията, която се издава върху извършените строителни дейности.