гора 
гора  / БГНЕС
7,2 куб. м незаконно добити дърва за огрев, три каруци и два автомобила са задържани през изминалата седмица от горските стражари към Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в четирите области Варна, Добрич, Търговище и Шумен.

В периода от 11 до 18 декември са извършени 832 проверки. 176 от тях са на обекти за добив на дървесина, 188 – на превозни средства, 430 – на ловци, а 38 – на други физически лица. В рамките на последните 7 дни са съставени 3 констативни протокола и 21 акта, от които един е по Закона за лова и опазване на дивеча, а останалите – по Закона за горите, съобщават от предприятието.

Моторно превозно средство е задържано при проверки в обхвата на ДЛС „Тервел”, където е установен незаконен добив на 2,5 куб. м  дървесина. Служителите на стопанството са съставили 4 акта и един констативен протокол.

Каруца и 1 куб. м незаконно добити дърва за огрев пък са конфискувани на територията на ДЛС „Балчик”. Горските стражари са съставили за нарушението два акта.

От СИДП напомнят, че извършването на сеч, товаренето, транспортирането, разтоварването, придобиването, съхраняването и преработването на дървесина без разрешение  се наказват от закона с глоба от 50 до 3000 лв. Ако противоправните действия се извършват организирано с търговска цел от юридическо лице или едноличен търговец административното наказание е имуществена санкция в размер от 100 до 5000 лв.

При повторно нарушение в срок от една година от влизането в сила на наказателно постановление се налага глоба или имуществена санкция в троен размер. В случай, че нарушителите бъдат подведени под наказателна отговорност, ги грозят до шест години затвор и глоба от 1000 до 20 000 лева.