Закриват училището в село Ваклино, в РИО изненадани от ремонт в добричка гимназия
Закриват училището в село Ваклино, в РИО изненадани от ремонт в добричка гимназия / netinfo

Училището в село Ваклино, община Шабла, се закрива. Министърът на образованието Даниел Вълчев вече е издал заповед за затварянето на учебното заведение, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование Рина Иванова.

Причината е намалелият брой на учениците.

В Добрич две школа ще бъдат слети - това са Професионалната гимназия по лека промишленост и тази по транспорт и обслужване. Сливането ще стане заради малкия брой на паралелките в двете училища. През миналата година например в ПГЛП е бил образуван само един клас - по фризьорство.

Новото училище ще се казва ПГ по транспорт, обслужване и лека промишленост. То ще се помещава в сградата на досегашната ПГ по транспорт. Директор ще бъде избран чрез конкурс. Съкращенията няма да са много по-големи от по начало предвидените в системата, коментира Иванова.

На въпрос на ДАРИК защо след като се знае за сливането, в ПГ по лека промишленост е извършен сериозен ремонт и е подменена дограмата, Рина Иванова отговори:

"В инспектората сме изненадани, че се прави ремонт. Не знаем как и защо се е стигнало до това."

Сградата на ПГ по лека промишленост няма да остане неизползваема, допълни Иванова. Щели да се ползват част от кабинетите и работилниците.