/ ThinkStock/Getty Images
Намаляват случаите на новоприети пациенти с грип в МБАЛ Добрич, съобщи зам.-директорът д-р Бисер Ботев. За съжаление обаче продължава лечението на доста случаи на усложнения, главно пневмонии.
 
Ето кои хора по-често боледуват от грип

Най-тежка е била ситуацията между 16 и 28 януари,
когато през болницата са преминали два-три пъти повече от обичайния брой пациенти с остри респираторни заболявания – 380 деца и 250 възрастни. От случаите, 40 при децата и 28 при възрастните са на пневмонии. През последните дни новоприетите намаляват и се свеждат до 95 при малките и 82 при големите.
 
Въпреки това се очаква да продължат да постъпват хора с усложнения. Досега най-често са боледували децата от 0 до 4 и 7-10 годишните, но д-р Ботев се опасява, че след завръщането в класните стаи ще има заболели и от по-големите ученици.
 
Той отбеляза, че много пациенти при първи симптоми не посещават личните си лекари, а директно отиват в Спешно отделение на болницата, което го е претоварило в дните на пика на грипа. Масово са идвали хора от общините Добричка, Тервел и Генерал Тошево, където има недостиг на семейни лекари и няма лечебни заведения.

Преборете простудата и повишете имунитета с нещо вкусно в чинията

„Колегите работят с повишен капацитет на отделенията“, коментира д-р Ботев, „в Детско отделение от 30 леглата са били увеличени на 42, заети денонощно с болни, а медицинският състав е същият, което поражда умора и напрежение“, каза той и призова пациентите и техните близки да бъдат толерантни и търпеливи.
 
Тазгодишният грипен вирус протича тежко, подчерта още докторът. Той напомня т.нар. „свински грип“ и лечението му често не приключва само за 5-7 дни, а при развитие на бронхити се боледува до 20 и повече дни. Не бива да се прилага самолечение с препарати от аптеката, задължителна е консултация с лекар, както и контролни прегледи на всеки три дни, за да се проследи състоянието и да не се стига до болница, смята д-р Ботев.