/ ThinkStock/Getty Images
Грипна епидемия е обявена в Добричка област, съобщи за Дарик директорът на РЗИ д-р Светла Ангелова, след заседание на Регионалния оперативен щаб за борба с грип и  ОРЗ. Достигнати са нивата на заболяемост, при които се взема такова решение, каза д-р Ангелова. Събрана е информация и от личните лекари. За периода 14 - 20 януари има регистрирани 225 случая на ОРЗ, което води до заболяемост 265.99 на десет хиляди души. Водещи възрастови групи 5-14 г. (заболяемост 1 191 на десет хиляди) и 0-4 г. (заболяемост 868).

На днешното заседание е отчетено увеличаване на броя на хоспитализираните пациенти по причина ОРЗ, пневмония и други усложнения, свързани с грипа, както и увеличаване на пациентите, потърсили медицинска помощ в Спешно отделение на МБАЛ - Добрич и ЦСМП-Добрич през последната седмица. Обработена е информация от РУО - Добрич - в 45% в училищата в областта отсъстват над 20% ученици поради ОРЗ.

Близо 600 училища и детски градини остават затворени заради грипа

От днес на обяд до петък включително се обявява грипна ваканция във всички училища
на територията на цялата Добричка област. В петък Регионалният щаб ще заседава отново, за да вземе решение за идната седмица.

С цел ограничаване епидемичното разпространение на инфекцията е разпоредено осигуряване на медицинското обслужване на тежко болните и по домовете; болните с тежки форми на грип, с усложнения или с повишен риск от възникване на усложнения да се насочват за хоспитализация.

От 21 до 25 се преустановяват профилактични прегледи и имунизации, планови консултации на здрави бременни и кърмачета; плановите операции в лечебните заведения; посещенията в стационарите в лечебните заведения.

При необходимост ще бъдат разкрити допълнителни кабинети за преглед на пациенти с грипоподобна симптоматика.

В лечебните и детските заведения ще се прилага стриктно спазване на противоепидемичен и дезинфекционен режими, а персонала ще използва лични предпазни средства при обслужване на болните в лечебните заведения. На МБАЛ е разпоредено създаване на необходимата организация за увеличаване капацитета за прием на лица с диагноза грип и усложненията му.

По време на грипна епидемия детските заведения продължават да работят с извършване на строг сутрешен филтър от медицинските специалисти, подпомагани от преподаватели и възпитатели, с цел недопускане на болни деца и заболели лица от персонала. Откритите болни деца се връщат по домовете. Заболелите лица от персонала на детските заведения не се допускат на работа.