/ Главна прокуратура
За 25 септември е насрочено заседанието на Върховния административен съд по делото за финансовата корекция, наложена на община Добрич по проекта за регионалното депо за отпадъци в Стожер, съобщи кметът на Добрич Йордан Йорданов. По думите му, решението по делото вероятно ще излезе в края на 2019 г. 

Съдът отмени глобата от 4,2 млн. лева, наложена на община Добрич заради сметището в Стожер

През февруари Великотърновският административен съд отмени финансовата корекция от 4,2 млн. лева на община Добрич като водещ партньор при реализирането на проекта за регионалното сметище в Стожер. Глобата бе наложена през април 2016 година от управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда 2007 - 2013". Община Добрич заведе дело през лятото на същата година. Последната инстанция по казуса е Върховният административен съд. 

До момента община Добрич е изплатила  с кредити  две трети от финансовата корекция – около 2,8 млн. лева, от цялата сума на глобата.

Кметът на Добрич: Трябва да платим санкцията от 4 млн. лв. по проекта за депото

„За мен и моя екип това е болна тема, защото това са едни средства, които не можем да ползваме и плащаме от бюджета на общината” – коментира за пореден път казуса кметът на Добрич Йордан Йорданов. По общински разчети със сумата от 4,2 милиона лева, колкото е стойността на финансовата корекция, би могла да се поддържа уличната мрежа в града за период от 6 години.