В Тервел ще строят пункт за преработка на животински отпадъци
В Тервел ще строят пункт за преработка на животински отпадъци / община Тервел

Пункт за управление на животински отпадъци започва да се строи в Тервел, съобщават от общината. Инвестицията се финансира по общински проект, одобрен за реализация по Програма за развитие на селските райони. Теренът, в който ще се строи, е собственост на Община Тервел, има площ от 2 дка и се намира в бизнес-зона 'Североизток" в града.

Обектът, който ще се изгражда представлява сграда, оборудвана с хладилни камери. В тях ще се съхраняват след шоково замразяване специфични животински продукти. В най-общия случай такива са отпадъци от мандри, кланици,ферми, търговски обекти за месни и млечни произведения.

Инвестицията, която се финансира по Договор за финансово подпомагане между Община Тервел и Държавен фонд "Земеделие" включва три основни дейности: изграждане на нова сграда, оборудване на сградата с хладилни камери и технологично оборудване и доставка на специализиран и вътрешнозаводски транспорт (три камиона с хладилни фургони, кранове и повдигащи устройства, транспалетни колички, електрокар). Пунктът ще разполага с локална пречиствателна станция и автомивка.

Капацитетът на пункта е 25 000 кг. отпадъци.Стойността на проекта е близо 1,7 млн.лева. Пунктът, който ще бъде изграден до края на лятото, ще осигури работа на осем души от Община Тервел.

Ползите от него са свързани главно с  подобряване на икономическия потенциал и екологичния статус на региона. Пунктът ще подобри условията за работа на фирмите, които развиват дейност в сектора животновъдство и преработване на животинска продукция. В страната са финансирани за изграждане още три такива пунктове - в общините Стралджа, Съединение и Роман.