Ученици от Ветеринарна гимназия  ще проведат стаж в Белгия и Холандия
Ученици от Ветеринарна гимназия ще проведат стаж в Белгия и Холандия / Ветеринарна гимназия - Добрич

23-ма възпитаници на Професионална гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Георги Павлов“ в Добрич ще проведат триседмичен производствен стаж по професията, за която се обучават „Ветеринарен техник“, в белгийски и холандски ферми.
Стажът ще даде възможност на учениците от добричката гимназия да се запознаят с традиционни и иновативни европейски практики в семейното животновъдство, прилаганите стандарти в областта на ветеринарната медицина, животновъдството и предприемачеството, като им предложи усвояването на нови теоретични знания и практически умения в реална работна среда.

На учениците са осигурени работни места в семейни животновъдни ферми в белгийската област Западна Фландрия и холандската провинция Фризия. Практиката ще продължи 22 дни, от които 15 работни. 13 ученици ще бъдат на стаж в Белгия - от 15 март до 5 април, а други 10 в Холандия - от  29 март до 19 април. Във всяка ферма ще бъде назначен наставник, който ще извършва обучението на работното място, ще напътства стажанта и ще го мотивира за правилното усвояване на практическите умения. След приключването на стажа учениците ще получат цялостна оценка за дейността си във фермата.

В стажовете са включени ученици от 11 и 12 клас, които ще получат сертификати „Европас мобилност”, "ECVET" и за придобити езикови и педагогически знания.

Практическото обучение се организира в рамките на проект „Прилагане на традиционни и иновативни животновъдни практики в семейните ферми в Белгия и Холандия”, финансиран от европейската образователна програма „Еразмус+“.
Ветеринарната гимназия има предишен опит в сътрудничеството си с двата приемащи партньора  - Гимназията по селско стопанство: Vrij Land- en Tuinbouwinstituut, гр.Торхаут, Белгия и Nordwin College, гр.Леуварден, Холандия.