Трусът нямал връзка с този в Черно море от неделя
Трусът нямал връзка с този в Черно море от неделя / БГНЕС - архив

 

Земетресение с магнитуд около 4,6 по Рихтер беше регистрирано тази вечер на около 25 км. от Шабла и Каварна, в акваторията на Черно море. Това потвърди за Дарик шефът на Геофизичния институт към БАН Николай Милошев. Трусът е бил изключително плитък, на около 2 километра дълбочина. Усетен е в Добрич, Варна, както и по високите етажи в Шумен, уточни Милошев. Данни за разрушения или пострадали хора няма.

Това е вторият трус за последното денонощие в Черно море. В неделя беше регистрирано земетресение с магнитуд 2,6 по Рихтер, чийто епицентър беше на 45 км югоизточно от Варна. По думите на Николай Милошев връзка между двете земетресения не може да се търси, тъй като те са се случили по различни разломи.

Ето какво още обясни пред Дарик шефът на Геофизичния институт към БАН.

По последни данни няма информация за нещо сериозно като разрушения, а и не би трябвало при такъв магнитуд на такова разстояние навътре в морето. За съжаление, Камен бряг, Българево няма с кого да се свържем. В Шабла са го усетили, но просто като разклащане, като дори не е предизвикало особена паника. Усетено е по високите етажи в Добрич, Варна и дори по високите етажи в Шумен. Може би това е просто ефект на разпространение на по-дълго периодичните вълни в разстояние. На 10-12 км от бреговата линия е, на 25-26 км от Шабла, подобно е и разстоянието от Каварна.

Какво трябва да знаем за земетресенията, които се случват в акваторията на Черно море, а не са на сушата?

Първото нещо, позитивното нещо е, че не е пряко въздействието им върху сушата. Общо взето това, което като ефект достига до сушата, е в доста умален вариант. Освен това, тази шабленска зона е сеизмична активна зона. В началото на миналия век там е имало доста силно земетресение по исторически данни. Но това, че земетресението е плитко и в морето минимизира последствията върху повърхността и сушата.