Съдът наложи глоба на некоректен данъкоплатец
Съдът наложи глоба на некоректен данъкоплатец / netinfo
Добричкият окръжен съд призна за виновен 31-годишния Веселин Йорданов от Балчик, затова че е избегнал плащането на данъчни задължения в големи размери – 3206,64 лв. като подал невярна данъчна декларация за приходите му от 2005 г. Първоинстанционният съд е освободил от наказателна отговорност Йорданов и му е наложил глоба в размер на 1500 лв.

Данъчна ревизия на ЕООД „Балчер”, на което Йорданов е управител, е констатирала данъчни задължения в размер на 2000 лв. за периода октомври – декември 2006 г. Те са произтекли от неточно деклариране пред данъчните органи, кога е започнала дейността на дружеството като заложна къща.

Сумата не представлява данъчно задължение в големи размери, в хода на разследването обаче е установено, че през 2005 г. подсъдимият е сключил като физическо лица шест сделки с недвижими имоти, а реализираните от тях приходи умишлено не е декларирал в данъчната си декларация. По този повод му е назначена ревизия като физическо лице, която установява неплатените данъци.

В хода на делото Окръжна прокуратура – Добрич е предложила Йорданов да бъде освободен от наказателна отговорност. Наказателният кодекс предвижда за това престъпление наказание „лишаване от свобода” до 2 години и глоба до 500 лв.

Предвид чистото съдебно досие на обвиняемия и факта, че той е възстановил изцяло имуществените вреди, съдът наложи само административно наказание на Йорданов.

Решението подлежи на обжалване или протест в 15 дневен срок пред Варненския апелативен съд.