Събраха над 1700 подписа срещу закриването на помощните училища
Събраха над 1700 подписа срещу закриването на помощните училища / Дарик Добрич

Над 1700 подписа срещу закриването на помощните училища са събрани в Добрички регион. Това съобщиха пред  Дарик Комна Новакова и Наталия Николаева  - преподавател и психолог в помощно училище "Петър Берон" в Добрич. От вчера колективът на учебното заведение обяви символични стачни действия срещу заложеното в проектозакона за образованието преструктуриране на помощните училища в центрове за личностното развитие. В символичното недоволство участват общо 19 души – преподаватели, административен и помощен персонал. Те носят лентички с надпис "Не на закриването на помощните училища". Исканията на учителите са подкрепени от КНСБ. Подписката се разпространява сред членовете на синдиката, сред родители на деца с увреждания и преподаватели от общообразователните училища в града.

За 23 февруари се подготвя среща с народните представители от региона, на която  протестиращите учители ще поставят исканията си и ще връчат събраните в тяхна подкрепа подписи.

"Идеята за закриване на помощните училища трябва да се преразгледа,  защото част от нашите деца не могат да бъдат интегрирани в масови училища", посочиха преподавателите. Помощното училище в Добрич се посещава от над 80 деца, сред които има ученици с аутизъм, хиперактивност, с умерена и тежка интелектуална недостатъчност, комбинирани с двигателни и сензорни увреждания. Има деца, които са посещавали масови училища, но родителите им са преценили, че там средата не е подходяща за тях и са ги преместили в помощното училище, коментираха специалистите. Те подчертаха, че навсякъде в Европа има помощни училища и призоваха у нас да не се правят експерименти и реформа с цената на човешки съдби.

Събраха над 1700 подписа срещу закриването на помощните училища
netinfo